Om Hakapik 

Hakapik er et nettmagasin for kunstkritikk med mål om å utforske kunstproduksjonen i nordområdene, da hovedsakelig i Nord-Norge og Tromsø.

Hakapik publiserer anmeldelser, intervjuer, kommentarer, essays og fotoserier. Alle bidragsytere har kunst- og kulturfaglig bakgrunn eller stor interesse for samtidskunstfeltet.

Ansvarlig redaktør er Hilde Sørstrøm, mens Marion Bouvier er medredaktør.

Hakapiks redaksjonsråd består av Nina Schjønsby og Halvor Haugen fra Tekstbyrået, professor i kunsthistorie ved UiT Norges arktiske universitet, Elin Kristine Haugdal, Forfatter, fotograf og kunstner, Susanne Hætta og kommentator og anmelder i Nordlys, Maja Sojtaric.

Følg gjerne også @hakapik.no på Instagram og Facebook.

Hakapik utgis av H.Sørstrøm (ENK), Tromsø.

ISSN 2704-050X

Savioprisen 2021 tildeles Hans Ragnar Mathisen/Keviselie/Elle-Hánsa

Savioprisen 2021 tildeles Hans Ragnar Mathisen/Keviselie/Elle-Hánsa

Skrevet av Hilde Sørstrøm, 28.05.2021.

Hans Ragnar Mathisen/Keviselie/Elle-Hánsa (f.1945 i Narvik/Áhkánjárga) er vinneren av Savioprisen 2021. Prisen er opprettet av Bildende Kunstneres Hjelpefond i samarbeid med Samisk Kunstnerforbund/Sámi Dáiddačehpiid Searvi og Nordnorsk kunstmuseum/Davvi Norgga dáiddamusea. Prisen på 150 000 kroner har siden 2015 blitt delt ut annen hvert år til kunstnere med samisk bakgrunn og identitet som har gjort seg særlig bemerket i kunstfeltet i Norge, enten ved prosjekter i nyere tid eller sitt samlede kunstnerskap. Prisens formål er å skape oppmerksomhet rundt kunst med rot i samisk kultur med utgangspunkt i prismottakerens arbeid. 

Juryen som i år bestod av kunstnerne Fred Ivar Utsi Klemetsen og Matti Aikio fra Samisk kunstnerforbund samt kurator Lise Dahl fra Nordnorsk kunstmuseum skriver følgende om årets vinner i pressemeldingen:

«Både som billedkunstner og forfatter har Mathisen formidlet samisk kultur, natur og identitet. Han har vært opptatt av uretten den norske stat har begått overfor den samiske befolkning gjennom kolonialisme og fornorskingspolitikk. Også internasjonalt har han vært brobygger og særlig må trekkes frem hans store prosjekt innen kartografi. Allerede på 70-tallet viste han bokstavelig vei, han ble en veiviser som satte Sápmi på kartet. Hans kart med samiske stedsnavn, motiver, symboler og ornamentikk fra samisk kultur har vært viktige identitetsmarkører for samer utenfor de samiske kjerneområdene».  

Hans Ragnar Mathisen/Keviselie/Elle-Hánsa var en av de første samiske kunstnerne til å stille ut på Høstutstillingen hvor han debuterte i 1970. Han var også en av initiativtagerne bak Sámi Dáidda joavkku/Samisk Kunstnergruppe som ble stiftet i 1978. Siden 1983 har Mathisen bodd i Tromsdalen/Sálašvággi og er i dag særlig godt kjent for sine håndtegnede kart over Sápmi og det omfattende arbeidet han har gjort med å holde liv i samiske stedsnavn. Seks av kartene hans fikk stor internasjonal anerkjennelse da de, sammen med to andre grafiske verk, var del av kunstmønstringen Documenta14 i Athen og Kassel i 2017. Kunstnerens sterke samfunnsengasjement og arbeid for urfolksrettigheter og synliggjøringen av samisk kultur er i det hele tatt gjennomgående i kunstnerskapet som i tillegg til grafiske verk også består av skulptur, installasjon, akvarell, maleri, fotografi, skinn og bokbinding. Mathisen donerte i 2017 rundt 15000 verk til Árran Julevsáme guovdásj/ Lulesamisk senter i Tysfjord. Norsk Kulturfond annonserte i mars 2021 at det bevilges 1,35 millioner kroner til Árran for å forvalte dokumentere og synliggjøre kunstsamlingen, bl.a. gjennom å etablere et eget kunstmagasin viet Mathisens arbeider. 

I pressemeldingen har prisvinneren selv følgende kommentar til tildelingen av Savioprisen 2021:

«Áillohaš (Nils-Aslak Valkeapää) oppmuntret meg en gang til å være mer aktiv på vegne av min egen kunst. Likevel har mye av mitt virke har vært dedikert til å formidle for andre, gjennom festivaler, samarbeidsprosjekter, og gjennom egen produksjon. Når jeg begynte med tresnitt, så jeg til Savio, dette var før jeg var klar over at vi var i slekt. Derfor er det å få nettopp denne anerkjennelsen en stor inspirasjon for meg, for det videre arbeidet; samarbeidet med Árran, utstillingen i Tromsø Kunstforening til høsten, og for de kommende år».

Prisutdelingen flyttes fra Nordnorsk Kunstmuseum

Árran Julevsáme guovdásj/ Lulesamisk senter samarbeider nå med Tromsø Kunstforening om en separatutstilling med eldre og nye verk av kunstneren. Utdelingen av Savioprisen vil foregå under utstillingsåpningen på Tromsø Kunstforening 18. september. Det er i år første gang at prisen ikke deles ut ved Nordnorsk Kunstmuseum. I følge Nordlys, ytret Samisk kunstnerforbund ønsket om å flytte prisutdelingen allerede i mars, på bakgrunn av museumstyrets uheldige holdninger til samisk kunst som kom fram i rettsaken mellom Nordnorsk Kunstmuseum og Jérémie McGowan i februar. 

Tidligere vinnere av Savioprisen er Geir Tore Holm, Britta Marakatt-Labba og Aage Gaup.

A Chorus of Many Truths

A Chorus of Many Truths

En poetisk undersøkelse av langsomme rytmer og uoverskuelige prosesser

En poetisk undersøkelse av langsomme rytmer og uoverskuelige prosesser