Om Hakapik 

Hakapik er et nettmagasin for kunstkritikk med mål om å utforske kunstproduksjonen i nordområdene, da hovedsakelig i Nord-Norge og Tromsø.

Hakapik publiserer anmeldelser, intervjuer, kommentarer, essays og fotoserier. Alle bidragsytere har kunst- og kulturfaglig bakgrunn eller stor interesse for samtidskunstfeltet.

Ansvarlig redaktør er Hilde Sørstrøm, mens Marion Bouvier er medredaktør.

Hakapiks redaksjonsråd består av Nina Schjønsby og Halvor Haugen fra Tekstbyrået, professor i kunsthistorie ved UiT Norges arktiske universitet, Elin Kristine Haugdal, Forfatter, fotograf og kunstner, Susanne Hætta og kommentator og anmelder i Nordlys, Maja Sojtaric.

Følg gjerne også @hakapik.no på Instagram og Facebook.

Hakapik utgis av H.Sørstrøm (ENK), Tromsø.

ISSN 2704-050X

Jérémie McGowan løses fra direktørstillingen ved Nordnorsk Kunstmuseum

Jérémie McGowan løses fra direktørstillingen ved Nordnorsk Kunstmuseum

Styret ved stiftelsen Nordnorsk Kunstmuseum (NNKM) har besluttet å løse direktør Jérémie McGowan fra stillingen som direktør ved museet. Åremålet på fire år er over og han fratrer stillingen med virkning fra 1. april 2020, skriver Nordnorsk Kunstmuseum i en pressemelding. 

Skrevet av Hilde Sørstrøm, oppdatert 31.03.2020

Styreleder Grete Ellingsen sier til Hakapik at da McGowan ble ansatt i stillingen 1. mars 2016 skrev han under på en avtale med en klausul som sier at avtalen kan sies opp når som helst, uten begrunnelse. 

–Nå har vi har gjort en totalvurdering og bestemt å løse han fra stillingen, sier Ellingsen. Styrelederen ønsker ikke å kommentere vurderingen nærmere, men understreker at det ikke ligger noen konflikt bak avgjørelsen. 

Heller ikke Jérémie McGowan, som fikk beskjeden på styremøtet fredag 27. mars, ønsker å kommentere hvorvidt det har vært diskusjoner mellom han og styret. Den avtroppende museumsdirektøren forteller at han ikke er gitt noen annen begrunnelse enn at åremålet er avsluttet. 

–Det er styrets rett å gjøre dette, og er en del av åremålskontrakter som jeg og mange andre direktører i kulturfeltet har i Norge i dag, sier McGowan som legger til at han er mer opptatt av at en kunstnerisk visjon blir avbrutt enn av egen person. 

–Særlig siden 2017 har Nordnorsk Kunstmuseum posisjonert seg som en banebrytende institusjon både nasjonalt og internasjonalt – et uredd, samfunnsengasjert talerør for Sápmi og Nord-Norge. En rekke priser og nominasjoner har bekreftet at museet ikke lenger er et «lite nasjonalgalleri» i landsdelen, men heller et fyrtårn som setter kulturpolitisk dagsorden i landet. Denne nye versjonen av Nordnorsk Kunstmuseum er noe jeg er stolt av.

–Jeg skulle selvsagt ønske at jeg kunne få være med på å føre endringsreisen i havn. Det ville ha involvert blant annet vedtektsendringer som hadde gjenoppfunnet museet som en inkluderende institusjon hvor kunst, håndverk og perspektiver fra både Nord-Norge og Sápmi står sentralt, uavhengig av individer og politikk, sier McGowan som ønsker å takke kolleger og publikum som står bak visjonen. 

Styreleder Ellingsen understreker at det ikke er noen planer om retningsendring hos Nordnorsk Kunstmuseum. 

–Programmet blir gjennomført som planlagt, sier hun og legger til at det eneste som kan føre til endringer er situasjonen rundt korona-viruset. 

–Hvordan det vil påvirke de videre planene kan jeg selvfølgelig ikke si akkurat nå. Vi ser framover og museet skal fortsette samfunnsoppdraget sitt med å arbeide for kunsten i landsdelen. 

Tirsdag 31. mars er det klart at Cathrine Steene går inn i rollen som konstituert direktør. Steene er i dag ansatt som fungerende administrativ leder ved museet.

–Det er midlertidig inntil vi får på plass en annen. Det positive med det er jo at det er en person vi kjenner, og at hun blir stedfortrederen til Jérémie er en god løsning, sier Ellingsen.


Kunstkritikerprisen 2019 til Lofoten internasjonale kunstfestival

Kunstkritikerprisen 2019 til Lofoten internasjonale kunstfestival

Spionen i detaljene

Spionen i detaljene